8 KASIM AY TUTULMASI

Chandra Grahan

Güneş ve Ay tutulması her yıl ortalama iki kere vuku bulan doğal bir astronomi olayıdır. Tutulma sezonu olarak tarif edilen iki haftalık bir süreci kapsar. Ancak etkisi 6 aya kadar yayılır. Her tutulma sezonu Güneş tutulması ile başlar, Ay tutulması ile tamamlanır. Güneş tutulması yeni ay vakti, Ay tutulması dolunay vakti olur. Bulundukları konumun derecesel durumuna göre tam tutulma veya parçalı tutulma gerçekleşir. Güneş tutulmasında, Ay Dünya ile Güneş’in arasına girer; Ay tutulmasında, Dünya Güneş ile Ay arasına girer ve her iki durumda da bir süreliğine elektrik kesintisi gibi bir şey yaşanır. Işık kaynakları bir süreliğine gölgede kalır. Astronomi açısından bu sadece gözleyebildiğimiz bir durum iken astrolojik açıdan sembolik olarak birçok anlam taşır. Bu sembolik anlamlar en güzel hikayelerle aktarılabiliyor. Bu sebeple merak edenlerin bir önceki blog yazısını okumasını tavsiye ederim. Anlamı en iyi taşıyan araçlar hikayeler ve tutulmaların neden dikkatli geçirilmesi gereken zamanlar olduğunu hikayesi size kendisi anlatacaktır.

Rahu Ketu

Herkesi aynı şekilde etkilemeyecek olsa da tutulma zamanlarında genel olarak dikkat edilmesi gereken en önemli konuları şöyle sıralayabiliriz:

  • dünyevi konularda çok inatçı olmamak
  • ciddi kararlar almamak; alınmak zorundaysa da sonuçları konusunda esnek olmaya çalışmak
  • her duyduğumuza inanmamak
  • çok ilgili ve meraklı olduğumuz konularda daha derin araştırmalar ve çalışmalar yapmak
  • normalden daha fazla belirginleşen arzu, takıntı, yoğun duygular, zorlayıcı ilişkiler, kişiler ve konular açısından ekstra uyanık olmak – bu ve benzerleri çözülmek isteyen ve artık beni fark et diye bağıran durumlar olabilir
  • dinlenmek, daha sessiz, daha dingin ortamlarda vakit geçirmek
  • içsel olarak huzurlu olmamızı sağlayacak işlerle meşgul olmak
  • basit/sade bir hayat yaşamak
  • büyük harcamalar yapmamak
  • kolay sindirilebildiğimiz gıdalarla beslenmek  

Bu iki tutulma arası tam da tutulmanın göbeğinde olduğumuz zamanlar ve eğer fazlaca dışa dönükseniz, çok çalışmak zorunda kalıyorsanız ve çok sosyalleşiyorsanız ekstra yorgun, uykusuz, akşamdan kalma hissediyor olabilirsiniz. Yatmadan önce ayaklarınızı susam yağı gibi ağırlaştırıcı yağlarla yağlamak; normalden daha erken yatıp, daha erken kalkmak; yataktan ayaklarınızı sarkıttığınız gibi ayak bileklerinizi çevirmek, yumuşak hareketlerle boynu, omuzları çevirmek, hafif hafif böbreklerin üstüne ellerin üstüyle vurmak bedeninize ve zihninize iyi gelecektir.

Böyle zamanlarda rüyalar çok yoğun, hızlı, canlı olabilir. Normalden daha fazla rüya görüyor olabilirsiniz. Bu yüzden derin uykuya dalmamızı engelleyecek alkol vb uyarıcı madde tüketimi, televizyon, bilgisayar, telefon ekranına fazla bakmak, fazla konuşmak gibi edimlerden kaçınmalıyız. Yatmadan önce papatya, lavanta, kediotu gibi rahatlatıcı çay karışımları içmek derin uykuya dalmamıza yardımcı olabilir ve bu sayede rüyalar aracılığı ile sezgisel zihnimizden mesajlar alabiliriz. Bu dönemde rüyalarınızı yazmanızı tavsiye ederim. Onlarla bir şey yapmak zorunda değilsiniz. Sadece yazmak bile kendi başına bir şifa ve çözülme yaratabilir.

Kısaca içinde bulunduğumuz mevsime uygun yaşarsak çok da zorlanmadan geçirebiliriz böyle çalkantılı zamanları. Zaten günlerin kısaldığı, gün ışığından daha az faydalanabildiğimiz böyle zamanlarda gölgeler, gece ve karanlık daha hakim değil midir? Bunun üzerine tutulmaları ve diğer faktörleri de ekleyince bir miktar daha dikkatli olmak gerekiyor sadece. Beklenmedik zorluklar, dönüm noktaları, önemli kararlar almak zorunda kalmak, beklenmedik gelişmeler böyle zamanlarda iz bırakabilir ve bunları nasıl karşıladığımız sonuçlarından nasıl etkileneceğimizi belirleyecektir. 

Nakshatras

Her tutulmanın kendine has bir ritmi vardır. Bu ritmi veren şeylerden biri, sadece Vedik astrolojide kullanılan ve nakşarta denilen takımyıldızlardır. Bu takımyıldızlar içinden geçtiğimiz zamanlara bir tat katar, aroma verir. Geçtiğimiz Güneş tutulması Swati adlı takımyıldızda idi. Bu yıldız birey olmayı ve bağımsızlığı sembolize eden bir yıldız. 8 Kasım’da olacak Ay tutulması da Bharani adlı takımyıldızda gerçekleşecek.

Bharani rahimle ve doğumla sembolize edilir. Ancak bir yandan doğumu sembolize eden bu takımyıldız diğer yandan da ölüm Tanrısı Yama tarafından yönetilir. Birbiri içine geçen bu iki olgu yeni bir yaratım için bir ölümün, bitişin, sonlanmanın olması zorunluluğunu anlatır. Her ölüm bir doğum, her doğum bir ölüm demektir der. Ve bu iki zıt güç birbirinin varlığı için gereklidir. Birbirlerini tamamlamaları nazik ve aşamalı bir değişimi ifade eder. Ancak aralarındaki etkileşimin ayarları bozulur ise sonucu şiddetli savaşlar yaratır. İçsel savaşlar veya ülkeler arası savaşlar. Bharani sembolizmi bu tutulmayla birlikte bize belki kendimizin bile farkında olmadığı, sessizce bir kenarda büyümüş ve artık görünür olmak isteyen potansiyellerimizi, bireysel evrimimiz için gerekli olan değişiklikleri, artık ömrünü tüketmiş alışkanlıkları, ilişkileri işaret edebilir. Bharani devrimler yaratabilecek nitelikte bir takımyıldızdır ve bireysel hayatlarımızda da bu kişisel devrimler birtakım güçlüklerle gelir. Ve çok net bir reçetesi vardır: irade, geçici arzuların peşinde perişan olmamak ve disiplin. Doğum yapan bir kadını düşünün; onun çabası, çektiği acıya rağmen yeni bir canı dünyaya getirmek için gösterdiği o çaba olmasa doğumun olmayacağı gibi…

Küresel boyutta da büyük ideolojik ve sosyal dönüşümleri beraberinde getirebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hem bireysel hem tüm insanlık adına bu değişimler ütopik, çağın gerçeklerine uymayan temellere dayanma ihtimali de taşır. 

Rahim sembolüne geri dönecek olursak nasıl ki menstrüasyon rahmi temizliyorsa biz de böyle zamanlarda bedenimizi, zihnimizi, ruhumuzu temizleyecek, temiz hissettirecek bir düzen kurabiliriz. Özellikle kadınların rahim ve göğüs kontrollerini yaptırmasını tavsiye ederim. Hormonlarda dengesizlik olabilir. Bunlarla ilgili önemli hastalıklar görünür olabilir ve tedavi açısından desteklidir. Kalçadan başlayarak tüm alt gövde de bu tutulmada etkilenebilecek bölgeler. Dolunay vakitleri baş ve boyun bölgesine dikkat etmekte fayda var. Duygusal olarak kıskançlık duygusu çok belirginleşebilir. Özellikle bireysel haritasında bu etkileri taşıyan insanlar da çokça ortaya çıkabilir. Zaten Güneş tutulması egonun ayarları ile oynayabilecek özellikteydi, üstüne bir de bu Ay tutulması başkasının ne yapıp ne yapmadığıyla çok ilgilenmeye, fazla eleştirel olmaya, bunun iletişim şeklimize yansımasına sebep olabilir. Özellikle güç sahibi insanlar ve onların altında çalışanlarla ilişkiler bunlardan fazlaca etkilenebilir. Hukukçular, politikacılar, hizmet ve eğlence/film sektörü, çay, kahve ve tütün sektörleri, üretim yapan firmalar gündemde olabilir.

Ay Rahu kavuşumu psikolojik sorunlara, bağımlılıkların artmasına, kadınlarla olan ilişkilerde sorunlara da sebep olabilir. Ancak bir yandan da sezgisel zekamızı güçlendiren bir patern olduğu için neyin hakikat neyin illüzyon olduğunu sezgilerimize güvenerek ayırt edebiliriz. 

Bu tutulmaya eşlik eden Mars’ın retro hareketinin başlamış Satürn’ünkinin bitmiş olması gibi önemli değişiklikler de var. Bir şekilde bu ikisi de bu tutulmaya etki ediyorlar. Henüz olmasa da birkaç haftaya kadar kısıtlandığımız, çabalarımıza rağmen sonuç alamadığımız ve sebat ve sabır gösterdiğimiz konularda rahatlamalar yaşayabiliriz. Beklemede kalan hayallerimiz için yollar açılmaya başlayabilir. Ancak Mars içsel ve dışsal dünyamızda karmaşaya yol açabilecek niteliklerle bu tutulmaya etki ediyor bu sebeple az önce söylediğim açılmalar, rahatlamalar kolaylıkla gelmeyebilir. Bu da öfkeye ve kızgınlığa yol açabilir. Böyle durumlarda kendimize karşı şüphe duymadan, kurban psikolojisine bürünmeden sakin kalmanın yollarını araştırmak akıllıca olacaktır. 

Tekrar görüşüne kadar herkese tüm zorlukların içinden kolaylıkla geçebilmeyi diliyorum.

Sevgimle.

Berrin

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s