
Bu bir Yoga kursu tanıtım postudur 🙂
Öncelikle Sanskritçe “Ashram” kelimesinden bahsetmek istiyorum. Hint ilimleriyle haşır neşir olanlar illa ki biliyordur bu kelimeyi; hatta aranızda bir Ashram’a gidenler de vardır. Ben hiç gitmedim. Ama Ashram bana geldi diyebilirim 🙂 Zaten anlatmak istediğim Ashram da bu. Ashram kelime olarak korumak/korunmak, koruyucu bir mahiyet, sığınak demek. Ashramlar ise bir yer olarak kabaca insanların dünya dertlerinden kaçıp bir süreliğine ya da ömür boyu sığındıkları ve ruhani eğitimler de aldıkları yerler. Benim de içimde böyle kaçmak isteyen, bir gurunun (öğretmenliğin en yüksek mertebesi) dizinin dibine kendini atmak isteyen bir Berrin var. Lakin gerçekliğimde henüz bir Ashram’ı ziyaret etmişlik bile yokken nereden çıktı şimdi bu konu? Çünkü Jyotisha (astroloji) hocam bir derste “gökyüzünün yeryüzüne ve bireysel yaşamlarımıza etkilerini çalışmak, bunları hayatımıza uygulamak ve böylece daha berrak bir vizyona sahip olmak da bizi koruyan bir Ashram’dır” dediğinde işte Yoga da bu deli dünyada yıllardır bana bir Ashram dedim. Hepimiz kendimize has çalkantılar, inişler ve çıkışlarla yaşadığımız bir dünyada bir sığınak aramıyor muyuz? Evet yoga ile dünya dertlerinden kurtulmuyoruz ama o dertlerin içinden geçerek yaşamaya devam etmeyi öğreniyoruz. Tüm bunlar eğer içinde bir kıvılcım yaktıysa şimdi aşağıdaki tanıtımı okuyabilirsin.
- 1 ay sürecek bu kursta toplam 12 saat yoga üzerine konuşup, her gün hayatımıza entegre edebileceğimiz yoga serileri çalışacağız.
- Dersler haftada 2 gün: bir uzun ders (2.5 saat) ve bir kısa tekrar dersi (1.5 saat) olacak şekilde tasarlanmıştır.
- 2.5 saatlik dersler Pazar günleri 10.00-12.30, tekrar dersi Çarşamba günleri 19.30-21.00 arasında olacaktır.
- 21 Mart Pazar günü (Bahar Ekinoksu) başlayacak dersler 7 Nisan Çarşamba günü bitecektir.
- Dersler Zoom üzerinden online olacaktır.
- Kurs ücreti, kayıt ve ödeme berrin.alpinar@gmail.com adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.
- Kursun özü ile ilgili bir fikir edinmek için aşağıdaki metni okuyunuz.
Yoga, tarihi 5000 yıllık bir geleneğe dayanan uygulamalı bir şifa bilimidir. Farklı ama birbiriyle iç içe geçmiş bağlamlarda kullanılan birden fazla anlamı vardır. Yoga Sanskritçe bir kelimedir ve kökü birleşmek/birleştirmek/bağlamak anlamına gelen Yuj’dur. Bu anlamıyla başlayacak olursak, yoganın; insanı, onun kendinin ve evrenin aslında bir olan özüyle buluşturan bir kaynak olduğunu söyleyebiliriz. Bir şeyin özüne ulaşabilmek için onun içine, derinlerine girmek ve onu görünen kabasından ayırmak gerekir. Bu sebeple yoga sadece fiziksel bedenimizle yaptığımız bir çalışmadan öte, can dediğimiz yaşam gücümüzle temastır. Bu teması sağlayan bedenimizi, nefesimizi ve zihnimizi yoga çalışmalarının öğrettiği ritim ile dans ettirmek bizi kendi derinliklerimize taşır ve disiplinli, adanmış, zaman ve emek verdiğimiz bir çalışmayla bu derinlikte de evreninin özünü bulabiliriz.
Yoga temelde bir ruhsal çalışma disiplini ve bir manevi inanç sistemidir. İçinde bilimsel, kabaca beden ve zihin dediğimiz, içinde bulunduğumuz zaman-mekanda varoluşumuzu simgeleyen kanallar arasında ahenkli bir bağ oluşturmanın yöntemlerini içerir. Yazılı kadim yoga metinlerinde belirtildiği üzere nihai amaç bireysel bilincimizin, parçası olduğu evrensel bilinçle kavuşmasıdır. İçinden geçtiğimiz tekamül süreçlerine göre bu amaçtan ne anladığımız değişiklik gösterecektir. Bu birimizin diğerinden daha iyi ya da daha yüksek bir mertebede olduğu anlamında değil, daha doğrusal bir düzlemde farklı noktalarda olduğumuzu işaret ediyor. Bu süreçte öncelikle bildiğimiz en temel haliyle beden ve zihin arasında bir uyum yakalamak üzerine çalışıyoruz. Nedir beden ve zihin arasındaki uyum? Bunu nasıl sağlarız?
Biri diğerinden daha önemli olmayan birçok yöntem içeren yoga disiplininde beden ya da zihin, duygular ya da düşünceler, hareketler veya duruşlar, hiçbiri birbirinden daha önemli değildir. Sadece adım adım ilerleyerek içinde bulunduğumuz gerçekliğe uygun bütünsel bir yaklaşımla hayatı dengeli yaşamanın yollarını öğreten bu disiplin, öncelikle bizi fazlaca ele geçiren zihnin kendini tekrar eden hareketlerini sadeleştirip dinginleştirmeyi amaçlar.
Bu kursun amacı da sizleri zihni dinginleştirip daha nötr bir alandan hayatın gerçekliğine bakmanızı sağlayacak yöntemler ile tanıştırmak. Her birimize aynı ölçülerde fayda sağlayacak hap bilgiler ya da uygulamalar vermek mümkün değil. Ancak kişi öğrendiği bilgiler ışığında edindiği uygulamaları alet çantasına koyarak gerekli zaman ve mekanda hangisini kullanacağına karar verebilme yetisini geliştirecektir.
Sevgimle
Berrin